7 січня в Україні святкують Різдво Христове. Напередодні 6 січня - Святвечір або Багату кутю. Її називають багатою, оскільки готують 12 пісних страв. Кутю готують із пшениці, заправляють тертим маком, горіхами, медом і узваром. Її відносить на покуття хтось із чоловіків родини. Поруч ставлять дідух - обжинковий сніп, символ майбутнього врожаю, а також глечик з узваром.
Як тільки на небосхилі з'явиться перша зірка, усією родиною сідають до столу. Слідом за господарем присутні виголошують молитву за всіх померлих і живих родичів. Кутю лишають на столі на ніч для померлих предків, поклавши поруч ложки.
У перший день різдвяних свят починають колядувати діти, парубки і чоловіки, які ходять із зіркою та дзвоником. Колядники заходять на подвір'я кожної хати, співають колядки, у яких розповідають про народження Христа, славлять хазяїна та його родину.
Віє вітер з гір,
Та до вас у двір
Проситься до хати,
Заколядувати.
Ви його почуйте,
Смакоту готуйте.
Бога прославляйте,
Нас не забувайте
|